Kardeş Kıskançlığı Nasıl Önlenir?

0

Kardeş kıskançlığını önleme ve olumlu bir kardeş ilişkisi oluşturma yolları, her aileye göre değişkenlik gösterse de temel kurallar açısından benzerlikler taşımaktadır. Kardeş kıskançlığı iki büyük kardeş arasında yaşanabileceği gibi özellikle ilk çocuğun aileye yeni katılan bebeği kıskanması şeklinde yorumlanır.

Başlarda çok önemli bir problem gibi görünmeyen bu konu daha sonra ki aşamalarda ilk çocuk üzerinde duygusal ve fiziksel bir çok olumsuzluğa yol açmaktadır. Kardeş kıskançlığı ilk çocuğun uyku sorunları ve idrar kaçırma gibi durumlar yaşaması veya kendisini tehlikeye atacak eylemlerde bulunması gibi önemli sorunlara neden olabilmektedir. Kardeş kıskançlığı, temel olarak anne-babanın ya da sık sık görüşülen akrabaların kardeşlere yönelik davranış biçimlerinde yapacakları küçük değişikliklerle halledilebilecek bir konudur.

İçindekiler

Kardeş Kıskançlığını Önlemek!

Öncelikle çocuklarınız ilk karşılaştığında, bebeği kucağınıza almaktan kaçınmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun önünde yeni bebeğini hakkında çok fazla konuşmamanız uygun olacaktır. Mesela, ailenizin yeni üyesine “bebeğim” kelimesini kullanmaya başladığınız anda ilk çocuğunuz bu durumu ailedeki yerinin yeni üye tarafından ele geçirildiği şeklinde yorumlayabilir. Bu algı ile birlikte kardeşler arasında kıskançlık tohumları filizlenmeye başlayacaktır. Bu konuda farkına varmadan ailenin yaptığı her hareket, söz konusu kıskançlık filizlerinin boy vermesine neden olacaktır.

O nedenle, aile içinde “bebeğim” yerine “bebeğimiz” veya “ablasının bebeği ya da abisinin bebeği” gibi ifadeler çok daha uygun olacaktır. Bugüne kadar evde tek ilgi odağı olmaya alışan ilk çocuğunuzun, eve ve aileye yeni bir bebek gelmesi fikrine alışmasına yardımcı olmanız işleri kolaylaştıracaktır.

Kardeş Kitapları Okuyun!

Çocuklar genelde yeni bebekle hemen oynama beklentisi içine girerler ve bu beklentileri olmadığında büyük hayal kırıklığı yaşarlar. Ailenin yapması gereken öncelikle ilk çocuğunun beklentisini anlamak ve buna uygun adımlar atmaktır. “Yeni bebek ve kardeş” konulu kitaplar, iki kardeş arasındaki bağı oluşturmak ve kardeş kıskançlığını önlemek için en uygun çözüm yoludur.

Kardeş Hediyeleri Önemli!

Aileye yeni bir bebek katılacağında, evde kıyafetten bebek bakımına kadar birçok ürün ve eşya alınmaya başlanır. Öte yandan ilk çocuğunuz her gün kendisi için olmayan yeni kıyafetler, oyuncuklar ve bakım ürünleri gördükçe anlam veremediği kıskançlık duyguları hissetmeye başlar. Bunun olmaması için ailenin ilk çocuğuna uzun zamandır istediği ve seveceğini bildiğiniz bir hediye alması ve hediyenin yeni kardeşinden geldiğinin söylenmesi çocuğu mutlu edecektir.

Büyük çocuğunuzu bebeğinizin bakımı konusunda size yardımcı olması konusunda işbirliği yapmaya yönlendirmeniz de olumlu olacaktır. Örneğin, ilk çocuğunuzun banyo sırasında bebeğinizin bacaklarına su dökmesini, banyodan sonra bebeğinizi saracağınız havluyu tutmasını veya bezini getirmesini istemeniz onu çok mutlu edecektir.

Aynı şekilde bebek büyüdüğünde, çocuğunuzdan bebeği beslemenize yardım etmesini isteyebilirsiniz. Aynı şekilde bebeğe kitap okumasını veya market alışverişinden sonra bebek için alınan ürünleri, dolabına yerleştirmesini de istemeniz çocuğa çok iyi gelecektir. Bu ve benzeri küçük sorumluluklar çocuğun kardeşine yardım ettiğini hissetmesine neden olacaktır. Böylece ilerleyen zaman içinde çocuklarınız büyüdükçe birbirlerine yardım etmeleri konusunda sağlam bir zemine sahip olacaklardır.

Önce Büyük Çocuğunuza Yönelin!

Anneler olası bir acil durum karşısında en çok ihtiyacı olana yardım etmek mantığıyla önce bebeğe yardım ediyor. Oysa anneyi izlemekte olan büyük çocuk, annesinin önce kardeşine yardım etmeyi seçtiğinizi fark eder. Bu davranış çocuğun aklında annesinin kendisine “haksızlık” yaptığını hissetmesine yol açar. Doğal olarak da bu durum hiçbir anne-baba istemeyeceği, iki kardeş arasında kıskançlığa neden olacak fitili ateşler. Bu soruna neden olmamak için olası bir acil durumda önce büyük çocuğunuza yardım etmeye yönelin. Örneğin, iki çocuğunu ağladığında öncelikle büyük çocuğunuza sarılın, onu rahatlatın ve kendini iyi hissetmesini sağlayın.

Çocuğunuzun Duygularına Empatiyle Yaklaşın!

Büyük çocuğunuz bir anda evini, oyuncaklarını, ailesini, sizi, zamanınızı, enerjinizi ve sevginizi paylaşmak zorunda kalmanın şaşkınlığını yaşamaktadır. Özellikle yeni yürümeye başlayan, okul öncesi veya okul çağındaki bir çocukların bu değişimle başa çıkmaları onlar için ağır bir yüktür. Bu nedenle anne babaları; çocuklarının kıskançlık, hayal kırıklığı veya öfke duygularını anlatmasına fırsat vermeleri ve onları rahatlatmaları gerekir.

Çocuğunuza Özel Zaman Ayırın!

Aileler ikinci çocuğa sahip olduğunda özellikle annelerin her anlamda yükü ikiye katlanır. Annelerin, yeni bebekle zamanı ve enerjileri iki veya daha fazla çocuk arasında bölünmektedir. Bu durum nedeni ile çocukların istenmediklerini, sevilmediklerini veya fark edilmediklerini düşünmeleri gayet normal bir durumdur. Bu olumsuz duygu ve düşüncelerin önüne geçmek için bebeğin uyuduğu zamanlarda sadece çocuğunuzla gezmeye gidebilir yada onun istediği bir şey için vakit ayırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun kendisini özel ve hala çok sevildiğini hissetmesine katkı sağlarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir